De buurt & events

Er is een heel ruime infomap aanwezig in de woning. 1. Rozebeke

  Het vakantiehuis ligt op 700m van de dorpskern van Rozebeke. Rozebeke is een landbouwdorp, gekend om zijn eeuwenoude kerk (12de eeuw), “De kathedraal van de Zwalmstreek” genaamd. Op de eerste zondag na 2 juli, het feest van Onze-Lieve-Vrouw-Visitatie, is er ieder jaar een ommegang, voorafgegaan door een eucharistieviering. Bij het begin van deze viering is er een rozenzegening. Op het eind van de viering gaat men, al zingend en biddend, driemaal rond de kerk. Het grote beeld van Onze-Lieve-Vrouw dat meegedragen wordt in de ommegang, dateert uit de vijftiende eeuw. De gezegende rozen worden door kinderen meegedragen in de processie en nadien worden ze uitgedeeld onder de aanwezigen.

 2. Fietsen en mountainbiken

  Het vakantiehuis is ideaal gelegen als vertrekpunt voor vele fietstochten door het mooie landschap van de Vlaamse Ardennen. Heel wat uitgestippelde fietstochten lopen langs het huis en de startpunten van de mountainbikeroutes van Brakel liggen vlakbij. Gelegen op de Rekelberg, vlakbij (< 4km) de hellingen de Molenberg, de Leberg, de Berendries en de Valkenbergstraat en bij de kasseistroken de Paddenstraat en de Haaghoek, fiets je binnen het uur een mini Ronde Van Vlaanderen. Het huis beschikt over een aparte fietsenstalling binnen de woning.

 3. Wandelen

  De directe omgeving nodigt uit tot wandelen. De smalle, kronkelende wegjes leiden je van het ene verrassende plekje naar het andere. Enkel tips voor een wandeling in een natuurgebied vlakbij:
  • Wandeling middenloop en bovenloop van het riviertje de Zwalm:

   De Zwalm en een oude geasfalteerde spoorbedding (het mijnwerkerspad) vormen de centrale as waarrond het natuurgebied zich uitstrekt. Het gebied vormt het leefgebied van de uiterst zeldzame rivierdonderpad, beekprik, beekforel en vuursalamander. Op de valleiflanken komen er bossen voor met typische voorjaarsflora als daslook, eenbes, pinksterbloem, dotterbloem, boshyacint en reuzenpaardenstaart. In de vallei, die regelmatig overstroomt, vinden we een mozaïek van bossen, graslanden en moerassen. Een ideaal biotoop voor salamanders, kikkers en padden.
  • Wandeling "Het Vossenhol":

   Het Vossenhol: situeert zich in een heel gevarieerd landschap met grote reliëfverschillen. De wandeling brengt je langs weilanden, akkers, bomenrijen, … door bossen met oude beuken en holle wegen, ... De afwisselende omgeving is een ideale biotoop voor zoogdieren als egels, vossen, eekhoorns en wezels.
  • Wandeling "Het Burreken":

   Bloemrijke bronbossen, kabbelende beekjes, weitjes omzoomd met knotwilgen, hoogstamboomgaarden, houtkanten, oude boerderijtjes en holle wegen wisselen elkaar in een kleinschalig patroon af in het Burreken. In het voorjaar word je er overdonderd door de bloemenpracht van anemonen, daslook en hyacinten.
   Zie volgende website voor talrijke ander natuurwandelingen in de streek http://www.natuurpuntzwalmvallei.be/
  • Geutelingentocht

   De wandeling start aan de Sint-Apolloniakerk van het naburig dorpje Elst en voert je langs diepe dalen, landelijke wegen, kronkelende beekjes, mooie vergezichten en langs de oude Perlinckmolen. Zie voor meer info http://www.geutelingen.be/. PS: Een geuteling is een culinaire streekspecialiteit, gebakken op steen in een oven met langs beide kanten een houtvuur. In een bijgebouw van de vakantiewoning is zo’n oven aanwezig.
   Wens je een gegidste wandeling in de vlaamse Ardennen, check het aanbod aan natuurgidsen: http://www.natuurplus.be/

 4. Brakel, Oudenaarde, Ronse, Zwalm, Velzeke, …

  • In 15 minuten bent u in hartje Oudenaarde of Ronse. Kleine, gezellige historische steden met veel uitgaansgelegenheden, eetcafés en restaurants voor ieders beurs. Maak er een mooie stadswandeling langs de vele historische gebouwen, pleinen en straatjes.
  • In 10 minuten bent u in Brakel. Een echte wandelgemeente! Vanop de uitkijktoren te Elst heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de volledige Vlaamse Ardennen. Verder ook de ideale plaats om al uw inkopen te doen.
  • In 5 minuten bent u in Zwalm of het “12 dorpen-paradijs”. De pittoreske dorpskernen van Roborst en Dikkele en de vele tot restaurants omgebouwde water- en windmolens bieden aangename verpozing.
  • In 5 minuten bent u in het dorpje Velzeke. Bekend om zijn beschermde kasseiwegen de Lippenhovestraat en de Paddestraat (een oude Romeinse heirbaan). Langs deze laatste ligt het provinciaal archeoligisch museum precies op de plaats waar 2000 jaar geleden de Gallo-Romeinen woonden. Een museum waar in een weelde aan voorwerpen, kaarten en teksten, de boeiende vroege geschiedenis van Velzeke en Zuid-Oost-Vlaanderen wordt geschetst. Ga ook een frisse neus halen op het Jan de Lichte pad. Dit pad langs de Molenbeek, waarin de stekelbaarsjes van nabij te bewonderen zijn en waar ijsvogels, waterhoentjes, blauwe reigers en torenvalken hun vaste stek hebben, biedt je prachtige vergezichten.
   (http://www.pam-ov.be/velzeke)
  • In 30 minuten bent u in het historische Gent. Een stad met tal van hoogtepunten! (voor meer info zie http://www.visitgent.be)

 5. Tips voor een aangenaam ambachtelijk bedrijfsbezoekje in de buurt

  • www.hoorenskoffie.be: een koffiebranderij die “de fijnste koffie van de streek” aanbiedt.
  • www.kaashoeve.be: ontdek tal van zelfbereide ambachtelijke kazen, roomijs, fijne vleeswaren en artisanaal geperste fruitsappen.
  • www.roman.be: een al meer dan 4 eeuwen oude brouwerij. Ontdek zijn Ename, Sloeber en Adriaen brouwer.
  • www.degraal.be: een Brakelse, ambachtelijke brouwerij. Ontdek de zes eigen bieren.